Eerste IMTA-pilot op de Noordzee

2020-02-07

Ready? Set. Go! De eerste mosselmodule watertrappelt sinds gisteren in het North Sea Innovation Lab. Datzelfde water wordt, ook sinds gisteren, doorgemeten met onze gloednieuwe NSIL Meetboei. Rond het middaguur vertrokken we naar het North Innovation Lab om de NSIL Meetboei en de mosselmodule te installeren. Door de mosselmodule direct naast de al geïnstalleerde zeewiermodule SMAC3.0 te plaatsen, zetten we een belangrijke eerste stap in het testen van geïntegreerde aquacultuur in ons offshore lab. De meetboei meet de effecten van deze geïntegreerde opstelling meten. We zijn erg blij om te zien dat de boei sinds de tewaterlating, met succes verschillende zeewaterparameters meet en deze rechtstreeks naar een onshore monitoringstation doorstuurt. De Meetboei en mosselmodule maken deel uit van het Europese IMPAQT project; het ontwerp en de installatie zijn uitgevoerd in nauwe samenwerking met Proeftuin op de Noordzee en Rijkswaterstaat.

Aquacultuur data voor zeeboeren

Het is donderdagochtend 6 februari, 07.30 uur. In de Rozenburg groet de opkomende zon Meetboei en mosselmodule. Vanaf hier vertrekken wij naar het North Sea Innovation Lab, het mooie maar ook ruige nieuwe onderkomen van boei en module. De bemanningsleden van de MS Terschelling zijn al druk bezig de mosselmodule aan boord te hijsen.

De mosselmodule is één van de offshore pilots binnen het EU IMPAQT project. Deze pilot richt zich op het testen van een geïntegreerde multi-trofische aquacultuur in het North Sea Innovation Lab, waarin verschillende vormen van aquacultuur – in dit geval zeewier en schelpdierenteelt – kunnen worden gecombineerd. Het idee hierachter is dat beide systemen profiteren van elkaars aanwezigheid. Daarom wordt de mosselmodule dicht bij onze SMAC3.0-zeewiermodule geplaatst, die november 2019 werd geïnstalleerd.

Boei voor het meten van de zee

De mosselmodule was niet de enige die een nieuw onderkomen kreeg; ook de nieuw ontwikkelde NSIL Meetboei werd geïnstalleerd. Deze boei genereert datasets van verschillende zeeparameters, zoals troebelheid, zoutgehalte, stroming, chlorofyl-A en watertemperatuur. De meetsensoren zijn via een lokaal draadloos netwerk verbonden met een (aan internet verbonden) modem, genaamd DAS. De DAS verzendt de gegevens rechtstreeks naar een online dashboard waarin de gegevens realtime worden weergegeven.

Die realtime monitoring van de zee geeft een uniek inzicht in de omstandigheden binnen de geïntegreerde aquacultuur, die op hun beurt weer een indicator zijn van je offshore voedselproductie en ecosystemen. Toekomstige zeeboeren kunnen met technologie als deze gewoon achter de computer de toestand van hun zeewier controleren, zie je het al voor je? Met slechts één klik, direct de actuele staat van de zeeboerderij.

Vrijdagochtend, 9.00 uur: we loggen in op ons kantoor en zien direct dat het zeewater een temperatuur heeft van 7 graden. Wat betekent: de Meetboei werkt! De sensoren werken, de internetverbinding werkt en het dashboard werkt; we ontvangen verschillende datasets over alle eerder genoemde parameters. Met andere woorden: we kunnen de omstandigheden in het North Sea Innovation Lab, tussen de SMAC3.0-zeewiermodule en de nieuw geïnstalleerde mosselmodule, realtime volgen. De eerste mini-IMTA van de Noordzee!

Volgende stappen

De volgende stap in dit project is het toegankelijk maken van de metingen door de Meetboei in een online ‘data cloud’. De ‘cloud’ is onderdeel van het IMPAQT-project en ondersteunt open access van de informatie. We zijn benieuwd erg benieuwd of de mosselmodule en Meetboei de komende storm van zondag zullen trotseren. Gelet op het robuuste ontwerp zijn wij echter vol vertrouwen. We houden je op de hoogte!

 

Meer informatie? Bezoek onze NSIL Meetboei projectpagina of bezoek de IMPAQT projectpagina.